8. hrvatski trijenale grafike

Organizacija: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
e-adresa: trijenalegrafike8@hazu.hr

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 8. hrvatski trijenale grafike. Na toj velikoj nacionalnoj i reprezentativnoj izložbi predstavit će se najbolja grafička ostvarenja umjetnika-sudionika aktualne likovne scene nastala u posljednje tri godine. Trijenale će se održavati tijekom studenog i prosinca ove godine u izložbenim prostorima Gliptoteke i Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ovogodišnja koncepcija Trijenala uključuje nekoliko izložbenih dionica. Prva je posvećena umjetnicima koje Kabinet grafike poziva na smotru, a radi se o autorima nagrađenim na prošlim trijenalima kao i onima čiji su radovi po svojoj vrsnosti i kvaliteti zapaženi i vrednovani u mediju grafike. Drugu dionicu čine autori koji su se javili na javni natječaj, a njihove grafike odabire Odbor za izbor radova koji čine istaknuti likovnih kritičari, umjetnici i akademici. Treću dionicu ovogodišnjeg Trijenala čine radovi petnaest pozvanih umjetnika koncepcijski objedinjenih pod nazivom Izmaknuta stvarnost čija umjetnička praksa istražuje i preispituje odnos između „poznate/prepoznatljive“ realnosti i artističke percepcije alternativne stvarnosti. Ti autori na aluzivan, enigmatičan, intrigantan ili simboličan način, preklapanjima i interferencijama individualnog pamćenja i reminiscencija stvarnosti, oblikuju i stvaraju nove scenarije participirajući u recentnoj umjetničkoj produkciji. Prateća dionica 8. hrvatskog trijenala grafike jest samostalna izložba suvremene umjetnice Ivane Franke, dobitnice Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 7. hrvatskom trijenalu grafike. U sklopu samostalne izložbe bit će predstavljena i autoričina grafička mapa nastala u ediciji Argola.

Za dionicu Odabrani autori organizator poziva umjetnike na javni natječaj za sudjelovanje. Odbor za izbor radova među autorima prijavljenim na javni natječaj odabrat će sudionike Trijenala po kriteriju izvrsnosti, u skladu s propozicijama reguliranima Pravilnikom. Natječaj za prijavu radova za 8. hrvatski trijenale grafike otvoren je od 26. kolovoza do 19. rujna 2019. Pravilnik Trijenala i prijavnicu autori mogu preuzeti na mrežnim stranicama Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Sudionici natječaja donose svoje radove i popunjenu prijavnicu u Kabinet grafike radnim danom od 9 do 15 sati ili šalju poštom na adresu: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hebrangova 1, 10000 Zagreb. Najkasnije dan prije dostavljanja radova autori su obavezni popunjenu prijavnicu u dokumentu Word poslati e-poštom na adresu trijenalegrafike8@hazu.hr.


Pravilnik 8. hrvatskog trijenala grafike

Prijavnica

Odabrani autori

 

 
Copyright(c) 2007 - HAZU, Kabinet grafike
Sva prava pridržava