9. hrvatski trijenale grafike


Organizacija: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
e-adresa: trijenalegrafike9@hazu.hrKabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljuje Propozicije i javni poziv za sudjelovanje na 9. hrvatskom trijenalu grafike koji će se održati od 30. travnja do 9. lipnja 2024. godine u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Hrvatski trijenale grafike u organizaciji Kabineta grafike HAZU specifična je i dinamična manifestacija duge tradicije koja kroz nekoliko koncepcijskih dionica predstavlja recentnu umjetničku produkciju. Ova manifestacija, njegujući vrsnost grafičkih ostvarenja neovisno o tradicionalnim ili multidisciplinarnim praksama, uvelike je doprinijela visokoj kvaliteti i postojanosti grafičke discipline na našoj umjetničkoj sceni. Zbog niza otegotnih okolnosti koje su nas zatekle (covid-pandemija, potres i obnova Zagreba i kulturnih institucija), ovogodišnje Trijenale pokazat će produkciju nastalu unutar četverogodišnjeg razdoblja, točnije od održavanja zadnjeg hrvatskog trijenala grafike (prosinac 2019.) do danas.

Predstavljanje recentne umjetničke produkcije na 9. hrvatskom trijenalu grafike pokazat će kreativne dosege u dionicama Pozvani autori, Odabrani autori i samostalna izložba Ines Krasić, dobitnice Premije HAZU na 8. hrvatskom trijenalu grafike.

Pozivom i suradnjom sa suvremenim grafičarima na nacionalnoj umjetničkoj sceni, kao i odabirom najboljih radova prijavljenih putem javnog poziva, manifestacija predstavlja presjek najbolje produkcije i pruža uvid u sliku aktualnih promišljanja i iskaza ˝plemenitog zanata˝ te protežnosti grafičkog medija putem digitalne matrice i osuvremenjivanja putem istraživanja i eksperimentiranja unutar discipline.

Uz predstavljanje recentnih ostvarenja, ovogodišnji Trijenale u fokusu će imati promicanje medija grafike i njegovu popularizaciju kroz grafičke radionice, predavanja i razgovore o mediju te stručna vodstva.

Organizator poziva umjetnike na javni natječaj za izlaganje radova u dionici Odabrani autori. Odbor za izbor radova među autorima prijavljenim na javni natječaj odabrat će sudionike Trijenala po kriteriju izvrsnosti i u skladu s Propozicijama. Natječaj je otvoren od 22. veljače do 15. ožujka 2024.

Propozicije Trijenala i prijavnicu autori mogu preuzeti na mrežnim stranicama Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Sudionici natječaja šalju popunjene prijavnice e-poštom na adresu : trijenalegrafike9@hazu.hr, a radove donose u Kabinet grafike HAZU radnim danom od 9 do 15 sati ili šalju poštom na adresu: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ante Kovačića 5, 10000 Zagreb, sve zaključno do 15. ožujka 2024.Propozicije za sudjelovanje i javni poziv na natječaj

Prijavnica

Odabrani autori

 

 
Copyright(c) 2007 - HAZU, Kabinet grafike
Sva prava pridržava